fbpx
søndag, april 18, 2021
Intet resultat
Vis alle resultater
Synspunktet
  • Samfund
  • Arbejdsliv
  • Livsstil
  • Sundhed
  • Annoncering
  • Samfund
  • Arbejdsliv
  • Livsstil
  • Sundhed
  • Annoncering
Intet resultat
Vis alle resultater
Synspunktet

Forfatter tager til genmæle: Det er ikke mediernes skyld at din teenager begår selvmord

Dansk forfatter sætter ord på en ungdom, hvor livet føltes slut, før det knap var begyndt. Det gør hun, selvom det er et emne der i øjeblikket debatteres hedt gennem forældre, der beskylder bl.a. Netflix serien ”13 reasons why” for unges selvmord.

Foto: Katja Berger, PR.

Foto: Katja Berger, PR.

Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedIn

Som 16-årig overlevede Katja Berger sit første selvmordsforsøg. I dag bruger hun sine oplevelser og følelsesliv som motor for sine bøger. Selvmordstankerne fylder meget i hendes nyeste bog, “Hvor jeg hører til”. En historie om pigen Hannah, der på mange måder kunne have været Katja selv, eller en hvilken som helst anden teenager.

– Bogen er blevet til for at skabe et nuanceret billede, et ægte billede, af hvordan det også kan føles at være selvmordstruet. Der ligger en unik historie bag hvert selvmordsforsøg. Mit eget voksede ud af følelsen af aldrig nogensinde at slå til. Jeg havde lært at tro på at jeg var grim, dum, uduelig og spild af tid og plads. Og hvis det passede, så var det jo bedre at befri verden for mig. Sådan føltes det for mig. Når unge som ældre forsøger at begå selvmord, handler det ikke om at få opmærksomhed eller popularitet, men om ens egen livsgnist, siger Katja, som ud over at være forfatter, turnerer landets folkeskoler med sin overlevelseshistorie. For hende er det vigtigt at tage debatten om selvmord åbent og ærligt, for på den måde at kunne komme selvmordsforsøgene til livs, siger Katja Berger i en pressemeddelelse.

Bøger der bygger broer og spejler virkeligheden sælger mest

“Hvor jeg hører til” spejler sig i en litterær bølge i ungdomslitteraturen. Romaner om identitetsskabelse, eksistens og rodløshed – måske under tragiske omstændigheder. John Greens En flænge i himlen om to kræftsyge unge, og Jay Ashers Døde piger lyver ikke (re: Dansk oversættelse af 13 reasons why) er gode eksempler. Det er litteratur der skildrer et troværdigt billede af ungdomslivet med plads til alt det grumme, tabubelagte og uudtalte. En tendens som Katja med Hvor jeg hører til favner til fulde:

– Flere og flere unge er selvmordstruet, flere og flere forsøger rent faktisk at begå selvmord, alligevel kan vi ikke knække kurven. Tallene er støt stigende. Men måske – hvis vi starter med at snakke åbent og ærligt – kan vi sammen gøre en forskel. Det er det jeg håber Hvor jeg hører til kan være med til, siger Katja Berger.

Som tidligere selvmordstruet har Katja fuldt med i statistikken for selvmord i mange år. Hun har også fulgt med på de sociale medier og i debatten om unges selvmordsrater. Hun ser et billede, der blev malet langt før Netflix filmatiseringer og dystre bøger indtog markedet. Et billede der handler langt mere om hvordan vi kigger på selvmord, end om hvordan medierne gør det.

Hvorfor kan de ikke bare komme videre?

Selvom det er muntre himmelblå farver der pryder forsiden af Hvor jeg hører til, indtager hovedpersonens ængstelige blik det meste af omslaget. Et billede som varsler romanens fokus på livets højder og tilsvarende afgrunde. „Romanen opstiller en modstand mod præcis dét spørgsmål jeg mener har overtaget selvmordsdebatten: Hvorfor kan de unge ikke bare komme videre?“ siger Katja og svarer prompte:

– Fordi, det kan man ikke, når man er selvmordstruet. Men tavshed, skam og fordomme vil aldrig være løsningen, siger Katja Berger.

Netop derfor er det vigtigt for forfatteren, at debatten ikke kun fokuserer på tv-serier og litteratur om emnet, men om rigtige mennesker. Ifølge Katja er det nemlig en alt for nem konklusion, at skylde skylden på medierne.

– Selvmordsforsøg kan være udtryk for et virkelig ønske om at dø, men er oftere udtryk for et desperat ønske om hjælp og ændring i en uudholdelig livssituation. Dette råb om hjælp forsvinder ikke, selvom en tv-serie måske gør det. Årsagen til livssituationen stammer ikke fra en bog eller en hjemmeside. De stammer fra virkeligheden. Når man kommer så langt ud, at man forsøger at tage sit eget liv, så har man som regel gået og tænkt på det i længere tid. Jeg mener at vi bør se på netop disse kendsgerninger, i stedet for en amerikansk filmatisering. Hvordan kan vi hjælpe de unge med at tackle denne livssituation? Hvordan kan vi snakke med dem om deres følelser og problemer? Hvordan kan vi som forældre, som venner og pårørende og som samfund lære både de unge og alle andre, at selvmord ikke er skamfuldt eller noget der skal fejes væk under gulvtæppet. Det er noget man skal snakke højt om ingen det sker – for at forebygge og bekæmpe allerede, når tankerne melder sig, siger Katja, og slutter med en enkel bekræftelse:

– Selvmord er aldrig den bedste løsning. Lad aldrig nogen – hverken dig selv eller andre – overbevise dig om at du ikke er god nok eller at dit liv er uudholdeligt. Søg hjælp, hvis du har det svært. Tal om det. Du hører til her. Det gør vi alle.

“Hvor jeg hører til” er første bind i ONSHORE-serien. Bogen blev udgivet på forlaget Tellerup d. 30. april 2019 og til efteråret turnerer forfatteren rundt på landets folkeskoler med historien.

Relaterede Synspunkter

Åbent brev til kulturministeren: Giv kulturaftalerne til børnene

af Redaktionen
16. september 2019

Kære Joy Morgensen, Allerførst tillykke med udnævnelsen. Da du tiltrådte som kulturminister, sagde du blandt andet: "Jeg vil rigtig gerne...

Foto: Unsplash.

DGI: Flere piger skal med i esportsforeningerne

af Redaktionen
12. september 2019

Mange piger spiller computer. Men kun ganske få piger er med i de mange esportsforeninger, der blomstrer frem over hele...

Foto: PR

Steve Seagle er nomineret til The Eisner Awards: Danmark er verdens bedste land at være nøgen i

af Redaktionen
7. maj 2019

Grundlaget for den unikke nominering til The Eisner Awards er antologien Get Naked, som er en samling tegneserieessays illustreret af nuværende...

Foto: PR

Det Kongelige Teater om nyt samarbejde: Vi skal selvfølgelig også være noget for børnene

af Redaktionen
7. maj 2019

- Jeg håber vitterligt, at eleverne vil nyde Det Kongelige Teaters forløb om Napoli. Eleverne kommer til at arbejde med...

Foto: PR

På fotografiet ses Sonja Ferlov Mancoba i sit første atelier i Paris. Her blev hun nabo, og senere ven, med kunstneren Alberto Giacometti. 
 Sonja Ferlov Mancoba i sit atelier i Rue du Moulin-Vert i Paris, c. 1938, Museum Jorn.

Klaus Ib Jørgensen om at SMK sender Sonja Ferlov Mancoba til Paris: En stor begivenhed for dansk kunst i Frankrig

af Redaktionen
24. april 2019

Billedhuggeren Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984) boede det meste af sit liv i Paris sammen med ægtefællen Ernest Mancoba og deres...

Foto: Frederik Wolff Nisbeth Teglhus

Museumsdirektør: Ny udstilling udforsker modens stoflighed

af Redaktionen
17. april 2019

Det er første gang, Fashioned from Nature kan opleves efter premieren hos Victoria and Albert Museum i London. I udstillingen...

Næste artikel

Socialdemokratiet forholder sig ikke til udfordringerne i folkeskolen

Efterlad en kommentar til dette synspunkt

Seneste nyt

Bridgestone: Derfor skal du ikke køre med vinterdæk om sommeren

16. april 2021

DI: Life science-strategi kan bringe Danmark styrket ud af krisen

16. april 2021
Forårets mange fridage er lige om hjørnet, og det er tid til nye projekter i haven. Foto: PR.

Nabostrid topper i foråret: Skriggult træværk kan give problemer på villavejen

14. april 2021
Det nye køkken fra HTH, Nordic Creation, kombinerer klassisk snedkerhåndværk og massivt egetræ. Foto: PR.

Køkkenlancering: Naturen skal med ind i hjertet af hjemmet

14. april 2021
2020 var et hårdt år for landets idrætsforeninger. Haller, baner og omklædningsrum stod corona-tomme en stor del af året, hvilket gav svære betingelser for medlemmer og frivillige.

Danmarks Idrætsforbund: Corona stopper flere års fremgang i idrætsforeningerne

8. april 2021

Mest læste

Coronapas

Sundhed.dk: Coronapas er klar til start – men husk de gode råd

6. april 2021
Foto: Unsplash.

Hjerteforeningen: Vigtigt at flere danskere ønsker dyrere cigaretter

30. marts 2019
Foto: Unsplash.

Erhvervspsykolog: Forbered dig på 100 hårde dage, hvis du vil have succes på dit nye job

10. marts 2019
Hjemmearbejde

Hjemmearbejde rummer potentiale for ny bosætningsstruktur

31. marts 2021
Det nye køkken fra HTH, Nordic Creation, kombinerer klassisk snedkerhåndværk og massivt egetræ. Foto: PR.

Køkkenlancering: Naturen skal med ind i hjertet af hjemmet

14. april 2021
Foto: Unsplash.

Ledelsesrådgiver: Derfor er der færre kvinder på topposter

24. marts 2019
Forårets mange fridage er lige om hjørnet, og det er tid til nye projekter i haven. Foto: PR.

Nabostrid topper i foråret: Skriggult træværk kan give problemer på villavejen

14. april 2021

Økologisk Landsforening: Dyrevelfærden er en vigtig del af fremtidens bæredygtige landbrug

31. marts 2021
Sekretariatschef Anders Due fra Dansk Møbeltransport Forening: ”Min bedste anbefaling til forbrugerne er, at de skal sikre sig, at det flyttefirma, de laver en aftale med, har orden i tingene,” lyder hans råd. Tjek www.flytning-dmf.dk hvis du ønsker at vælge et firma, der er medlem af Dansk Møbel Transportforening.

Dansk Møbeltransport Forening: Sådan vælger du den rigtige flyttemand

7. april 2021
Apps og onlinespil indsamler i stor stil data fra børn. (Foto: Jessica Lewis)

IDA: Børns spil er hasard med deres personlige oplysninger

4. april 2021

Sponsorerede synspunkter

  • All
  • Sponsoreret
Foto: Unsplash
Sponsoreret

Dit brand: Dit synspunkt her

af Sponsoreret indhold
25. april 2019

Brødtekst, hvor dit synspunkt udfoldes. Som eksempel, er der sat autogeneret tekst ind. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing...

Læs mere

Om Synspunktet

Synspunktet.dk er en politisk uafhængig platform, som giver liv til spændende synspunkter for dig, som ønsker indhold med holdning.

Læs vores privatlivs- og cookiepolitik her.

Kontakt redaktionen

Har du spørgsmål, er du velkommen til at skrive til redaktion@synspunktet.dk.

Emner

  • Arbejdsliv
  • Erhverv
  • Kultur
  • Livsstil
  • Samfund
  • Sponsoreret
  • Sundhed

Annoncering

Skal vi annoncere for din virksomhed? Læs hvorfor her.

© 2021 Synspunktet

  • Samfund
  • Arbejdsliv
  • Livsstil
  • Kultur
  • Sundhed
  • Erhverv
  • Annoncering

© 2021 Synspunktet